Vai ir droši ēst sēnes svaigā veidā?

Vai ir droši ēst sēnes svaigā veidā?

Attīstoties fitnesa un veselīga uztura tendencēm, svaigas pārtikas ēšana ir guvusi ievērību sabiedrībā, apgalvojot, ka neapstrādātas pārtikas lietošana ir veselīga un uzturvielām bagāta. Taču ir būtiski zināt, vai tas ir attiecināms arī uz sēnēm un vai neapstrādātu sēņu lietošana uzturā ir droša un lietderīga, vai arī tā rada potenciālu risku veselībai? Rakstā aplūkosim šādas pieejas priekšrocības, trūkumus un apsvērumus lietojot svaigas sēnes uzturā.

Vai ir ieteicams ēst svaigas sēnes?

Kā norāda ārsts un grāmatu autors Dr. Endrjū Veils (Dr. Andrew Weil), viņš iesaka neēst jēlas sēnes. Savā rakstā “Mana dzīve ar sēnēm: Pirmajā daļā” (My Life With Mushrooms: Part One) viņš skaidro, ka sēnēm ir ļoti stingras šūnu sieniņas un tās mūsu kuņgim ir grūti sagremojamas, ja nav termiski apstrādātas1. Veils uzsver, ka, rūpīgi termiski apstrādājot sēnes, atbrīvojas tajās esošās uzturvielas, tostarp olbaltumvielas, B grupas vitamīni, minerālvielas un dažādi citi savienojumi, kas nav sastopami citos pārtikas produktos. Tāpēc viņš iesaka gatavot sēnes, lai nodrošinātu to uzturvielu pieejamību un sagremojamību.

Dr. Endrjū Veils uzsver vairākus veselības apdraudējumus, kas saistīti ar neapstrādātu sēņu lietošanu uzturā. Šie apdraudējumi ir:

  • Sarkano asins šūnu bojājumi: Svaigu sēņu lietošana var izraisīt sarkano asins šūnu bojājumus.
  • Kuņģa un zarnu trakta kairinājums: Svaigas sēnes var kairināt kuņģa un zarnu traktu, izraisot diskomfortu un gremošanas problēmas.
  • Alerģiskas reakcijas: Dažiem cilvēkiem neapstrādātu sēņu lietošana uzturā var izraisīt alerģiskas reakcijas, piemēram, ādas izsitumus vai citus alerģiskus simptomus.
  • Endrju Veils uzsver, cik svarīgi ir pareizi pagatavot sēnes, lai mazinātu šos iespējamos veselības riskus un nodrošinātu optimālu uzturvielu uzsūkšanos un gremošanu.

Kā pareizi apstrādāt sēnes, lai to lietošana uzturā ir droša?

Kā min Dr. Endrjū Veils, sēnes var droši lietot, ievērojot pareizas gatavošanas metodes. Lūk, daži no viņa norādījumiem par drošu sēņu lietošanu uzturā:

  • Ēdiena gatavošana: Lai sēnes būtu drošas un viegli sagremojamas, pirms lietošanas tās rūpīgi jāapstrādā. Gatavošana palīdz sašķelt sēņu stingrās šūnu sieniņas un neitralizē iespējamos kaitīgos patogēnus vai toksīnus.
  • Pareiza temperatūra: Lai nodrošinātu kaitīgo mikroorganismu bojāeju, sēnes jāuzkarsē vismaz līdz 60 °C (140 °F). Gatavošana augstākā temperatūrā, piemēram, virs 82°C (180°F) vai, ideālā gadījumā, virs 93°C (200°F), vēl vairāk nodrošina drošību un maksimāli palielina uzturvielu izdalīšanos.
  • Termiskā apstrāde: Pareiza termiskā apstrāde neitralizē toksīnus, mīkstina sēņu audus un ļauj dabiskajiem gremošanas fermentiem piekļūt sēnēm un izmantot to priekšrocības. Termiskā apstrāde arī uzlabo sēnēs esošo uzturvielu biopieejamību.
  • Kvalitātes kontrole: Iegādājoties sēnes vai sēņu produktus, pārliecinieties, ka tie ir iegūti no ekoloģiskiem piegādātājiem un ka tiem ir veikta rūpīga kvalitātes pārbaude un apstrāde. Ja iespējams, izvēlieties sertificētus bioloģiskus produktus, lai samazinātu pesticīdu un piesārņotāju iedarbību.

Ievērojot šīs vadlīnijas, cilvēki var droši izbaudīt sēņu produktus, vienlaikus samazinot blakusparādību risku un iespējamo diskomfortu pēc to apēšanas.

Vai funkcionālo sēņu ekstraktu lietošana ir droša?

Sēņu ekstrakti tiek karsēti optimālā temperatūrā un izmantojot divkāršā ekstrakta metodi, lai palielinātu to drošību, biopieejamību un efektivitāti. To lietošana uzturā ir pilnīgi droša.

Nobeigumā jāsecina, ka jautājums par neapstrādātu sēņu lietošanu uzturā ir rūpīgi jāapsver. Neapstrādātu sēņu lietošana uzturā rada potenciālu risku veselībai, jo sēnes ir grūti sagremojamas un satur kaitīgus patogēnus un toksīnus. Ievērojot speciālistu ieteikumus un pirms ēšanas pareizi pagatavojot sēnes, jūs varat nodrošināt, ka ķermenim nesagādāsiet grūtības tās pārstrādāt, vienlaikus nodrošinot optimālu vērtīgo vielu uzsūkšanos ķermenī.

1. Dr. Andrew Weil M.D. My Life With Mushrooms: Part One

Atpakaļ uz emuāru